Zenemegmondók

A magyar popzenei újságírás 14 neves megmondóemberéről mondjuk meg a megmondandót. zenemegmondok@gmail.com

Friss topikok

  • Morpheus19: Na végre! (2022.02.28. 20:13) Jön! Jön! Jön!
  • pécsicigó: Attól, hogy idegeskedsz, még elismerhetnéd, hogy nem teljesen vagy képben a recorder.blog.hu és a ... (2012.10.12. 17:47) 3. Dömötör Endre
  • Macska Matyi: minden évben felnő egy új, 16 éves generáció akiknek minden vicc új még és újra kezdik a felfedezé... (2012.10.10. 07:15) A popzene halott

14. Radics Gábor

2012.10.01. 05:32 Ziggy Pop Dylan Thomas Anders

radics_gabor_wan2_est_hu_zenemegmondok.jpgSzámos pozitív hatása volt annak, hogy Déri Zsolt szerkesztőt 2009 nyarán kitették az Est.hu-tól, és vele ment az általa karámba terelt stáb is. 1. Tele lehetett zokogni az ilyesmire vevő sajtót a minőségi magyar popzenei újságírás kicsinálásáról. Lehetett ülősztrájkot szervezni a Zeneakadémia köré. Fel lehetett szólítani Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy tegyen valamit vagy mondjon le a kormánnyal együtt. 2. Régi és új pajtásokkal össze lehetett hozni egy Recorder nevű blogot, ami nemcsak hogy normális dizájnnal bír, de tartalmilag is a saját szájízünk szerinti popzenéről írást preferálja. Sőt, ami meglepő lehet 2010-ben, még kéthavi, nyomtatott ingyenes lappal is meg lehet örvendeztetni az erre fogékonyakat! Hiszen rájöhettek már, hogy a művészet nem szakma, hanem hobbi. 3. A Wan2-t nem olvasó zenebarátok is megismerhették Radics Gábor cikkeit! 

A triphop Kundera kedvenc műfaja lehetett volna. A depresszió és a splín talán a popkultúra legfontosabb hívószava. Bár széllel szembe hugyozni nem ajánlatos, egyesek szerint kötelező. Az opera nem vicces műfaj. A strébereket mindenki utálja. Szar a harag hatalom nélkül. Most kizárólag azok figyeljenek, akik bírják a pisi-kaki pornót. Íme, az úriember néhány emlékezetes Wan2-s cikkindítása. Hát lehet valakit nem szeretni egy-egy ilyen blikkfangos felütés után? Persze hogy nem! Ezek a mondatok összetéveszthetetlenül az övéi. Nem véletlenül: a név kötelez. Radics Béla a magyar gitárkirály, Radics Gábor pedig a magyar Radics Gábor. Vagyis mindig mindenkor önmagát adja. „Egy percre sincs unalom, nyafogás, giccs, pozőrködés, modorosság, van viszont zenei intelligencia, humor, kikacsintás és mondanivaló.” Akár önmagáról is írhatná ezeket a Hó Mártonra vonatkozó sorokat, annyira találóak. 

Magasról tesz a sznobosan okoskodó, senkit sem érdeklő szakmaiságra és inkább a hangulatot kapja el: „Hogy milyen is Mette Lindberg szőkeség, azt pontosan tudjuk: olyan, hogy bármelyik pillanatban és napszakban vért pumpál belénk, mint egy svéd pornószínésznő a hetvenes évekből, csak ő dán. Csücsöri, édes, laza, illegő-billegő, riszáló és szexi, vagy inkább szexuális.” Na, ilyen brillírozásoktól hemzseg egy igazán szórakoztató lemezkritika! Amit az egyik legfrissebbjével még fokozni is tud: „Amikor ólomszürke és borús ég, amikor hűvös eső hull, amikor mindenki elhagyott, amikor csak a kihűlt kávé vár otthon, amikor nem dob már fel sem ármány, sem szerelem, amikor mindennek háttal állsz, a The xx akkor is szomorúbb nálad.” Micsoda furfangos poézis, micsoda csalfán lefelé húzó spirál: jön a csattanó és a napfényes égig húzza az ember mosolyát! Köszönjük, Gábor, köszönjük!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jellemző idézet: „Az irányított tenyésztésnek nagyjából az a lényege, hogy a gazda kiválasztja a tulajdonságaira nézve legjobbnak ítélt egyedet, majd annak szaporítóanyagát átviszi a befogadó anyába. Aztán, ha minden OK, a kiváló kvalitások átöröklődnek. A kísérlet azonban könnyen túltenyésztésbe fordulhat ekkor, az egyik alapvető örökléstani törvény szerint, a születendő utód céltulajdonságai kiválóak lesznek ugyan, ugyanakkor más tulajdonságok (betegségekkel szembeni ellenállás, például) leromlanak. Valahogy így járt Kim Deal is. A Pixies énekes-gitáros-dalszerzője…” (Túltenyésztés – The Breeders: Mountain Battles, Wan2, 2008.)

A bejegyzés trackback címe:

https://zenemegmondok.blog.hu/api/trackback/id/tr844812730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása